Hur ska det gå när kurvorna vänder?

"När det är dåliga tider ska alla vara med och betala - när det är bra får inga vara med och dela!"

Nu är 1980-talet glömt med bankkris och stora offer. Nu är det IT-aktier, som gäller. Till varje pris berika sig är parollen för den medelklass, som utgör majoriteten i det tvåtredjedels samhälle vi har. Naturligtvis förväntas alla vara med och betala när IT-bubblan sedan spricker. Då ska staten gå in. Det vill säga att även de fattigastes pengar ska vara med och lösa problemen berikningen av medelklassen fört med sig. Denna medelklass delar nämligen inte med sig utanför sin egen grupp. Eller med andra ord; det tillförs inga resurser till den fattigaste tredjedelen av befolkningen.

På snart sagt alla områden nedrustas den offentliga sektorn. Mentalt har nedrustningen förberetts av media under lång tid. TV-program av typ; "Expedition Robinsson", ska lära oss att i första hand skita i andra och bara tänka på oss själva. Det privata framför det kollektiva ska alltid prioriteras. Följden blir att svaga grupper blir allt svagare. Skolans nedrustning och funktion som mjölkko gör att vi bäddar extremt dåligt för framtiden. Historieämnets frånvaro som kärnämne bidrar till att historiens hemskaste brott börjar förnekas för att återigen kunna begås.

På nytt är det de starka, som alltid ska prioriteras på de svagastes bekostnad. De som först får känna piskan är psykiatrins patienter, som inte får någon del av den växande kakan. Eu förfasar sig över att högerextremismen tagit plats i Österrikes regering. Att Region Skånes majoritet vilar på samma högerextremism upprör ingen. Samma förakt för svaghet drabbar även här allt som verkar främmande. Såväl invandrare som psykiskt sjuka ska få betala.

Tyvärr är det så att högerextremismens politik fungerar alldeles utmärkt i säg fem, sex år. Eller så länge det finns någonting att sälja. När allt sedan är förskingrat och ingenting finns kvar för Region Skåne att sälja ut kommer alla svaga att lämnas ut till råttorna medan medelklassen tack vare sin majoritet och börsinnehav kommer att fortsätta att konsumera, segla, spela golf och spekulera på börsen. Allt som överhuvutaget kan krämas ska krämas. Det kommer inte ens att finnas smulor kvar till de fattigaste den dag allt är utsålt.

När det inte ens finns pengar till svenska socialarbetare i Köpenhamn nu när det går så förbannat bra för Sverige. Hur ska det då bli när kurvorna vänder?

Göran Wassby