Låt MacDonalds vara vägledande i avtalsförhandlingarna!

I en ofta förekommande reklamfilm i TV påstår MacDonalds att en frisör genom att pumpa upp en frisörsstol i cirka fem sekunder har arbetat ihop till ett ”Happy meal” för 19 kronor.

Det motsvarar en timlön efter skatt på 13.680 kronor (12x19x60). Men det är ju av skattade pengar vi köper våra ”happy meals” - inte sant? Då skulle en bruttotimlön vara 17.784 kronor (13.680x1,3). En MacDonaldsanställd med en timlön på 82 kronor före skatt måste däremot
arbeta cirka 20 minuter för att med sitt arbete kunna betala detta ”happy meal”. Och ungefär lika länge måste också en undersköterska arbeta för att kunna njuta av en macdonaldsburgare.

Men varför kan inte MacDonalds vara vägledande i avtalsförhandlingarna? I alla fall för frisörerna. De skulle då, enligt macdonaldsnorm, kunna kräva en månadslön, före skatt, på
2.845.440 kronor (160x17.784).

Kan det vara så att det är Percy Barnevik, som är frisören? Är det inte det så är det här ett hett tips för honom i sitt fortsatta liv. Att helt enkelt sadla om till frisör! Då skulle han verkligen kunna fortsätta att göra sina klipp! Och kanske till och med få semester och 40-timmars arbetsvecka!

För undersköterskan däremot kvarstår faktum. Hon måste pumpa upp denna frisörstolsjävel i motsvarande 20 minuter för att få sin burgare. Och hur kul är det? Hon skulle åtminstone får starka ben men det har hon ju redan med tanke på att hon springer motsvarande en halvmara varje dag på jobbet. Kanske kunde ett samarbete mellan MacDonalds och Friskis och Svettis vara på sin plats? Tänk er en hel park med frisörsstolar som pumpas och pumpas till eko av Thomas Ledin och kompani. En speciell avdelning kunde där inrättas för frisörer som var femte sekund får en hamburgare av MacDonalds medan Kommunalarbetarförbundets medlemmar får en var tjugonde minut. Byt sedan ut frisörerna mot överklassen och MacDonalds har verkligen satt fingret på klassamhället. Som jämförelse kan sägas att kungen får en burgare var 2,5:e sekund ty så mycket får han i apanage (socialbidrag) varje år men nu är det ju så att han har spelat bort en rejäl slant på börsen (Tack Telia och tack Ericsson!), så säg att han får en burgare bara var tionde sekund, den stackarn.

Eller varför inte vända på burgaren och steka den på andra sidan. Skulle undersköterskan med sin lön i sin tur pumpa i fem sekunder så skulle en hamburgare kosta henne elva öre. Det vill säga att MacDonalds bjuder henne och hennes likar på gratis hamburgare. För denna elvaöring går nämligen bort i öresavrundningen!

Men får frisörerna så mycket borde andra grupper också kunna hänga på i avtalsförhandlingarna. För det kan väl inte vara så att MacDonalds ljuger? Hemska tanke! I så fall skulle ju hela vårt västerland bygga på en lögn? Och så hemskt kan det väl inte vara?
Eller?

Göran Wassby