Pep talk

- Hej! Det var så svårt att komma ifrån. Du kan inte ana vilka problem vi har på jobbet. Vi är fullkomligt överösta med jobb och då går den där Eva och sjukskriver sig! "Jag har ont i magen!". Har du hört sånt gnäll! Anna och jag får ju jobba halvt ihjäl oss bara för att den där Eva har ont i magen. Men så är det alltid. Jag får alltid ställa upp! Hur skulle det gå om jag sjukskrev mig?

Har du förresten hört det senaste? Nu ska dom höja skatterna igen och minska på bidragen. Hur mycket har dom dragit på din pension? Och hur är det med ditt bostadsbidrag? Kommer du att klara dig överhuvudtaget? Ja, jag kan inte hjälpa dig. Känns det bättre nu?

Och i Algeriet sen! Som dom håller på! Ja jag skulle aldrig få för mig att åka dit. Slår ihjäl kvinnor och barn på löpande band. Snart blir det väl likadant överallt i dom där länderna. Kommer du ihåg hur de slog ihjäl turister i Egypten? Det är ju inte klokt! Jag som så gärna skulle vilja åka dit. Men det vågar man ju inte så som det är.

Mår du bättre nu?

Ja, jag vet inte hur det ska gå. Jag orkar snart inte med jobbet. Alla nedskärningar och allt snålande. Det går ju ut över patienterna. Undrar just hur det ska gå med gamla Sverige. Snart blir det väl som i Ryssland. Vi får hit maffian. Ja, dom är ju redan här. Dom mördade ju en ryss på öppen gata ute vid B & W. För att inte tala om Palme. Nä, ingenting är som förr. Man kan ju inte gå ut när det har blivit mörkt. Kommer du ihåg Elsie? Hon har gått och blivit väskryckt. Ja, jag har aldrig med mig mera än en hundring när jag går ut.

Mår du bra nu?

Du bara röker och röker. Fattar du inte hur dyrt det är! Jag skulle aldrig ha råd med detta rökande. 45 kronor för ett paket. Du måste sluta med dom där cigarretterna! Eller åtminstone dra ner på dom. Ja, jag vet mig sannerligen ingen råd längre. Hur ska det gå alltså. Det är mer än vad jag begriper. Hur ska det bli när jag är borta?

Känns det bra nu?

Så som det är ute i världen. Ja det var ju inte bättre förr. Såg du programet om Auschwitz igår på teve? Ja jag vet inte vad jag ska säga. Det finns inga ord för det. "Hemskt" låter ju bara för simpelt. De stackars människorna och den där Hitler. Att ingen kunde få stopp på honom i tid. För att inte tala om Stalin och Pol Pot och alla de andra.

Känns det bättre nu?

Vet du vad! Moster Astrids nya mans syster har tagit livet av sig! Varför var det ingen som gjorde något. Det är så synd om Arne och Astrid så det är inte klokt. Man vet ju inte vad man ska göra. Om man ska ringa eller om man ska låta bli. Stackars människa. Begravningen ska visst vara på lördag. Men jag ska inte dit. Jag kände ju henne inte knappt.

Det känns bättre nu va?

Det är ju inte klokt vad folk tar livet av sig numera. Men det talas det inte om. Det är ju värst för dom anhöriga. Tänk att mista sitt barn eller sitt syskon. Usch ja. Vilket jävla väder det är. Den här skånska vintern är ju för tradig. Det känns som småspik mot kinderna när man cyklar. Tänk om man kunde få lite sol åtminstone. Hela vintern har varit så här. Regn och rusk. Men det blir väl bättre. Bara det inte blir så hett som det var i somras. Kommer du ihåg? Det gick ju inte att gå ut.

Du mår bättre nu va?

Ja, det är inte lätt. Det är synd om människorna sa Strindberg. Du skulle ta dig i kragen och städa upp här lite. När tvättade du fönstren sist? Eller när bytte du gardinerna? Folk tycker inte om att komma hit om du inte håller snyggt och rent omkring dig. Har du rakat dig idag? Du får inte chansera.

Känns det bättre nu?

Nu ska dom höja hyrorna igen! Hur mycket ska din gå upp? Det finns ju inga billiga lägenheter kvar. Halva lönen går åt till hyran. Ja, jag vet mig snart ingen råd. Och den där Mats Hulth! Honom går det minsann ingen nöd på! Starköl hit och starköl dit. Jag har minsann inte råd att dricka någon starköl. Vet inte när jag var ute sist. Jo det var när de la ner ortopeden. Då var vi ute hela personalen och drack gravöl. Nu är det tal om att min avdelning ska slås ihop med öron-näsa-hals. Ja, jag vet inte vem som får den tjänst jag har nu. Alla tjänster ska omförhandlas. Ingen vet någonting. Jaja. Nu måste jag vidare.

Huvudsaken är ju att du mår bra.

Jag kommer som vanligt i morgon igen.

Det känns bättre nu va?

Göran Wassby