Familjeterapin...

- Välkommen! Slå Dig ner. Är inte din man med?

- Nej, han tyckte inte att han har tid med sådant här. Bjafs kallar han det. Han tycker förstås att han har viktigare saker att göra. Det tycker han alltid.

- Så vad är era problem. Ja, vi ska kanske börja med ditt.

- Han lyssnar aldrig på mig. Ser mig som dum i huvudet och mindre begåvad. Allt ska ske på hans villkor. Jag ska bara finnas till hands och inte vill han gifta sig heller. Inte heller vill han gå ut med mig. Han kräver att jag ska ställa upp på allt han säger och gör. Han är fullkomligt hopplös. Han bara skriker. Gapar och domderar överallt där han är.

- Vad är det som gör att du stannar hos honom?

- Ja. Det måste vara en av de största av gåtor. Vad ser jag i den mannen? Vet faktiskt inte vad han trollbinder mig med. Han tänker bara på sig själv och sin plan. Och går inte något som han har tänkt sig är det alltid någon annans fel. Han är alltid oskyldig. Jag blir så trött på honom. Och så är det här med det sexuella. Han vill inte visa sig naken för mig.

- Det låter som att din man behöver hjälp.

- Om du visste vad jag har försökt att få honom att gå i terapi. Men det är stört omöjligt. Han är friskast i hela världen säger han.

- Det låter som någon form av megalomani.

- Vad betyder det?

- Hybris.

- Vad är det?

- Storhetsvansinne. Sedan verkar det vara en stor portion sjukdomsvinst i det hela också.

- Vad menas med det?

- Precis som det låter. Han försöker vinna fördelar.

- Ja. Det gör han hela tiden.

- Har ni något samliv?

- Det är inte mycket. Han är så svår att förstå sig på. Ibland har jag tänkt att om vi bara gifte oss så skulle jag och han få en bröllopsnatt och då. Då!

- Varför vill han inte gifta sig?

- Han säger att han redan är gift.

- Ja men är han redan gift så kan han ju inte gifta sig med dig. Bigami är inte tillåtet.

- Han säger att han är gift med Tyskland.

- Med Tyskland?

- Ja. Så illa är det.

- Bryr han sig om dig överhuvudtaget?

- Ja, jag har försökt att få honom att bry sig om mig. Men han har alltid annat han ska prioritera. En gång när jag kom hem till honom för att laga middag så körde han ut mig för han skulle invadera Polen.

- Invadera Polen?

- Ja och så sa han att det var judarnas fel alltihop. Vi som inte känner en enda jude!

- Låter det rimligt att det skulle vara judarnas fel att han skulle behöva invadera Polen?

- Han säger att han har fått Försynens gåva. Att om det är något han ska bli ihågkommen för så är det för den slutliga lösningen.

- Det här låter inte riktigt friskt.

- Alla vi umgås med håller med honom. Alla hatar de där människorna. Trots att ingen av dom känner en enda av dem. Och det måste jag berätta. Han är författare också. Har skrivit en bok en gång. Jag tycker den är oläslig. Så det är inte konstigt att ingen har läst den. Tycker jag alltså. Fast det har jag inte vågat säga till honom.

- Det låter som din man är i behov av vård. Mycket vård. Om du vill kan jag ordna en tid hos en psykiater.

- De håller med honom! Alla mentalsjuka är borta för att göra honom till lags. De var av inget värde, sa han. Och han säger att han ska göra likadant med alla som är emot honom. Den enda han beundrar är hans kompis som han hatar men beundrar för att han känner en värdegemenskap. Han har också mustasch.

- Mustasch?

- Ja, min man gick mycket på bio när han var ung. Det var efter han sett Charlie Chaplin han började med en sådan där liten och välansad mustasch. Precis en sådan som Chaplin har. Hans kompis har en nästan likadan. De är väldigt lika. De har bara olika symboler. Och båda två bär alltid uniform med uniformsmössa. Det är som om de fortfarande låg i lumpen. Varför kan jag inte få honom att ha vanliga kläder?

- Det här låter inte bra. Han borde nog söka sig annat umgänge.

- Nej. De umgås inte med varandra. Det är rena kriget dom emellan. Synd för att de är så lika. De förstår varandra precis.

- Tar han någon medicin?

- Inte. Han är vegetarian. Han säger att växtätare är mera uthålliga än köttätare. Fast sötsaker älskar han. Han kan smälla i sig en hel tårta själv. Glupsk är vad han är.

- Varför lämnar du honom inte?

- Du förstår inte. Förstår inte hur många som har älskat honom. När han byggde motorvägar och ordnade med jobb.

- Kan ni inte prata med varandra?

- Han har synpunkter på allt men han tål inte att någon säger emot. I hans hus i alperna, när vi har middagar så ska han bestämma vilka som ska komma och vad det ska pratas om. Han tål inte ens att någon säger något. Han håller riktiga monologer. I flera timmar sitter han och mässar. Han brukar hålla på tills han somnar. Då först får vi andra en syl i vädret.

- Har ni aldrig några trevliga stunder?

- De enda gånger han är glad är när han får rapporter från Heinrich. Då ler han och blir på så gott humör.

- Var bor ni ?

- I en bunker!

- I en bunker?

- Ja kan du tänka dig. Att bo i en bunker. Har ni några andra som bor så?

- Inte vad jag känner till. Är du säker på att du inte vill att jag ska tala med teamet om att din man får en tid hos vår läkare?

- Det går han aldrig med på. Han har så svårt för läkare.

- Hur vill du att jag ska hjälpa dig?

- Det finns nog ingen hjälp är jag rädd. Han och jag, vi ska ta livet av oss tillsammans. Det har vi bestämt. Det är enda gången jag har fått vara med och bestämma något. Han tycker så synd om sig själv för att det inte har blivit som han har tänkt sig. Och så skyller han ifrån sig. Hela tiden. Om och om igen.

- Jag tycker att du ska försöka ta med honom hit nästa gång.

- Det går han aldrig med på. Och förresten håller han aldrig avtal. Dom bryter han när det passar. Och så vill han inte ta konsekvenserna av sina handlingar. Tar aldrig ansvar. Det värsta var kanske när han tog död på sin hund, Blondie. Den trognaste av alla schäfrar. Han ville prova de där ampullerna han fått av Heinrich. Om de verkligen fungerar. Ja, han ska ge mig en av de där om vi nu gifter oss. Om du visste vad jag har väntat på det. På ett riktigt bröllop. Men det blir väl inte i kyrkan utan i bunkern.

- Det låter som att han både är farlig för sig själv och andra. Är du säker på att du inte vill att jag tar upp det på rapporten med vår läkare?

- Nej. Jag vill bli hans.

- Du vill verkligen gifta dig med honom?

- Ja. Det ska jag ta gift på. Tänk att få stå brud. En gång i livet. Bara en gång. En enda gång.

- Är han troende?

- Ja han säger att han är religiös. Tänk om påven kunde viga oss!

- Grubblar han mycket över religion?

- Ja, han talar hela tiden om Försynen. Och så kampen. Min kamp, säger han. Och så är han så ledsen över att alla har svikit honom.

- Vad är då din kamp?

- Att få stå brud

- Jag tycker att du och jag skriver ett kontrakt där du lovar att vara vid liv tills nästa gång vi träffas. Och så gör vi ett nytt varje gång vi möts.

- Det tillåter han mig aldrig

- Din man är mycket märklig.

- Ja, utan honom hade framtiden sett annorlunda ut.

- Ska vi säga samma tid nästa vecka?

- Jag måste gå nu för han tål inte att vänta. Han vaknar snart och då måste jag vara där.

- Men hur blir det med kontraktet?

Göran Wassby