Akademikern

När jag var liten trodde jag att Donau flöt genom Norrköping. Buda och Pest skildes åt av Vänern och Östergötlands alla sjöar låg i Lombardiet. Till och med Borensberg gränslade Vorpommern. "I poesin talar man inom sig", sa de åt mig. Precis som de skulle veta! Östergötland ligger inte i Ukraina och Göta Kanal binder inte ihop Lake Ontario med Wisconsin! Jag gick bakom den flintrike lärarens skalle och kom på så sätt att bli den förste att upptäcka månens baksida. De sa att Jag hade hållt kartan uppochner. De skulle bara veta !

Som om Glans botten skulle vara kartlagd!

Det är naturligtvis så att Moskva ligger granne med Tranås och Hallands Väderö gränsar till Tibet.

"Geografi är en vetenskap". Som om Marx skulle veta om mitt svampställe i Klockrike? Karl XII gick till Poltava för att plocka kantareller. Det står det tydligt i "Das Kapital". Det är bara att läsa innantill. Men det är det ingen som har orkat. Jag skrev en dikt på svenskalektionen då vi tragglade Ekelöf. "Kära Kajsa. Kan Du låna mig femhundra spänn?" löd den i all sin nysvenska enkelhet. Det är bara glömskan som botar dessa minnen av svensk grundskola. En dag ska jag vända i spegeln när jag tittar tillbaka.

"Huvudsaken Du har ett jobb!", sa de åt mig och jag återvände glatt till min gamla skola för jag hade fått Pi till trekommafemton. Och detta utan en massa extra decimaler! "Det kan inte stämma!", sa dom. Varför ska det vara så svårt att göra blåa tegelstenar? Jag har valt en plats där himmel möter jord för att bygga detta hus där ögonblickets flykt mot evigheten utgör skolpulpeten. På svarta tavlan ska jag bevisa att vatten består av kväve. Hur kan man annars kvävas när man drunknar? Himlen samlar sina moln till lektion och skuggan finns på jorden och själen finns i sinnet. Grundtvig och Fahrenheit har en termometerskala uppkallade efter sig. Min kropp mäter 37 ° Grundtvig. Det är tack vare deras positiva tänkande både Schopenhauer och Kirkegaard dog så unga. De var geologer bägge två. Jag lämnade ekan utan förtöjning och gick ut för att supa. Alkoholism är nämligen en sjukdom. När havet lägger sig med mig är det som av en dröm jag vaknar med dig vid min sida. Tillsammmans tog vi studenten. Minns Du det? Allt detta regn som har fallit sedan dess har fått höet att frysa...

Göran Wassby