Hemma hos Åke

Butiken låg lite avsides och det brukade inte vara så många kunder där. En disträ man satt bakom kassan och såg uttråkad ut.

Han var utlänning, företagsam och urless på Sverige och svenskarna. Han satt och såg på mannen som stod framför tidningsstället och plockade bland tidningarna.

"Vilken ska han ta?", undrade han.

"Lektyr, Fib-Aktuellt eller Aktuell Rapport?"

"Slår vad om att det blir en av de snuskigare varianterna".

"Ungkarl förstås. Protestant och säkert socialdemokrat. Få se nu vad det blir... Va! Arbetet? Aha! Han tar en Arbetet för att lägga in en ... Ja, vad blir det?...Visste väl det.

Mannen vid tidningsstället lämnar hastigt butiken med ett exemplar av Aktuell Rapport prydligt instucken i dagens nummer av Arbetet. Han håller tidningen med ett fast grepp så att ingenting ska falla ur.

Åke är på väg hem. Han tror på Sverige. På den svenska modellen. Nu är han på väg hem för att runka. Han går med snabba steg och riktigt skjuter fart med hålfoten. Han drömmer om kvinnor där han går. Allt han har för ögonen är en stor fitta. Med Arbetet i ett stadigt grepp kommer han in i sin muggiga bakgårdsetta.

Snabbt som ögat får han av sig kläderna. Han behålller ingenting på förutom ett par gråa strumpor. När han kastat sig på rygg i sängen fiskar han upp Aktuell Rapport ur Arbetet och börjar intresserat bläddra samtidigt som han smeker sin vänstra pungkula. Han ser fotona av svenska modeller. Svenska fittor och svenska kukar i förening på glättat papper. Nu har han äntligen fått stånd på sin tolvtaggare och han börjar runka i takt med sina puppillers blinkningar. Nu har han bläddrat fram till en så kallad novell och han läser medan han snoppdrar.

"Fittan smakade gott!"

Åke läser intresserat ett läsarbrev och följer texten stavelse för stavelse med sina runktag.

"Hon fick mig använda tungan för att slicka hennes fitta. Sanningen att säga hade jag tyckt att det var äckligt, men lukten och smaken var fantastisk. Fittan smakade gott helt enkelt..."

Åke är inne i texten och runkar sig bort i fantasin. Efter ett tag är han långt borta. Han ser inte orden eller bilderna längre. Han varken ser eller hör någonting. Han märker inte ens sin hand runt sin kuk. Han är totalt frånvarande, som om han sover. Det är som han mediterar med en fitta som enda mantra.

Efter vad som verkar vara en evighet märker han hur han sprutar på sin mage. Hans hand är kladdig och han börjar tänka på restskatten och underhållet och att imorgon ska han tillbaka till det där förbannade jobbet... Han ligger en stund som i dvala innan han kommer till sans.

- Helvete! Nu ringer det på dörren!

"Fan också. Inget papper att torka av..."

- Kommer strax!

"Var i helvete är nu badrocken..."

Åke rusar upp...

"Och kukhelveten står fortfarande!"

Han kommer till dörren och öppnar äntligen iförd sin röda morgonrock.

- Hej! Vi kommer från Jehovas Vittnen. Vi tänkte tala med dig om paradiset...

I trappavsatsen står två kvinnor. En äldre på kanske 45 år med beige poplinrock och bredvid henne en tjugoårig ung kvinna, vacker som ett fullblod.

- Jaha, stammar Åke fram och lutar sig mot dörrposten.

"Kan inte släppa in dom i lägenheten. Porrtidningen ligger ju i sängen!"

- Vi har tidningar! Vakna och Vakttornet. De skriver om det väntande paradiset. Ni kan se här...

Den unga kvinnan räcker honom en liten blek tidning och han nuddar hennes hand.

- Oj då. Ni är visst lite kladdig.

- Ja. Jag var just i duschen. Det är bara lite shampoo.

Åke rodnar under skäggstubben.

- Vi har kommit för att tala om Paulus, säger den äldre kvinnan. Paulus var som vi. Han reste land och rike runt och predrikade Guds ord.

"Undrar hur hon suger", tänker Åke men avbryter sig och hör sig säga:

- Paulus?

- Ja Paulus. Du har väl hört talas om Paulus? Han säger i Timoteusbrevet: "Jag bjuder dig nu såsom när jag for åstad till Makedonien att stanna kvar i Efesus och där förmana somliga att inte förkunna främmande läror". - Vi är här för att förkunna den rätta läran. Ja, det är ett under att vi har kommit till dig.

- Paulus. Har han något med Jesus att göra?, frågar Åke och ser på den unga vackra kvinnan, som troskyldigt ser på honom och säger:

- Ja, Paulus är Kristus store uttolkare. Se här vad han skriver till Timoteus...

"Kristus Jesus har kommit i världen för att frälsa syndare, bland vilka jag är den främste".

- Jahopp, säger Åke och kuken krymper. Får jag se...

- Javisst, säger kvinnan och smyger upp bredvid honom med Bibeln fortfarande uppslagen på Timoteusbrevet.

Åke som försynt har torkat av sin hand mot morgonrocken känner doften av varm kvinnadär som han står bredvid henne och ser ner på Paulus. Åke får syn på en vers...

"Kvinnan bör i stillhet låta sig undervisas och därvid helt underordna sig. Däremot kan jag icke tillstädja en kvinna att själv uppträda som lärare, ej heller att råda över sin man, fastmer hon leva i stillhet".

Åke tittar upp efter de tre Paulusverserna och kuken har styvnat ordentligt. Åke tänker just fråga den unga kvinnan om hon inte vill komma in och visa honom lite ur Höga Visan, när den äldre kvinna tar till orda...

- Ty detta är Guds vilja, detta som hör till eder helgelse, att I avhållen eder från otukt. Icke i begärelses lusta såsom hedningarna - vilka inte känner Gud! Så säger aposteln Paulus i Tessalonikerbrevet. Tänk på att snart är domens dag. Och vill du inte brinna i Gehenna måste du nu välja.

Åke tittar på kvinnan som nu riktigt kommit igång och som fortsätter med fradga om munnen:

- Om nu din hand är dig till förförelse, så hugg av den. Det är bättre för dig att ingå livet lytt, än hava båda händerna i behåll och komma till Gehenna, till den eld som inte utsläckas.

Och om din fot är dig till förförelse, så hugg av den. Det är bättre för dig att ingå livet halt, än att hava båda fötterna i behåll och kastas i Gehenna.

Och om ditt öga är dig till förförelse, så riv ut det. Det är bättre för dig att ingå i Guds rike enögd än att hava båda händerna i behåll och kastas i Gehenna. Ty var människa måste saltas med eld.

- Så säger evangelisten Marcus. Det du!

- Jahopp, säger Åke och sväljer kväljande en gång och sedan en gång till innan han harklande säger till kvinnorna...

- Det är kallt. Jag måste nog gå in.

- Vi kommer gärna tillbaka och talar om paradiset!

Åke stänger dörren och försvinner in i sin murkna, muggiga bakgårdsetta...

Göran Wassby

Göran Wassby