Den självgoda människan från Sezchuan

- Vi får inte glömma tarmluddet i samhället. De som suger näring. Från oss andra.
- Ta inte på dig allting! Sist du var sjuk var det ju soporna du var orolig för. Att soporna skulle ta över och att det inte längre skulle finnas plats för oss andra, vanliga människor.
- Men är inte direktörer och sopor samma sak?
- Hur då?
- Jo allt som vi producerar blir ju till sopor och allt som vi tjänar går ju till direktörerna.
- Men du tjänar ju 82 spänn i timmen. Är du inte nöjd?
- Den första miljonen är lika viktig som den sista. Och då spelar det ingen roll om det så är tusen miljoner emellan.
- Varför utbildar du dig inte till direktör då?
- Det går inte. Det behövs inte en enda sekunds utbildning för att bli direktör.
- Du ser. Allt är möjligt. Det är ingen konst att bli människa. Det blir man så fort man kommit hem från BB. Har du ringt mobila teamet?
- Ja, jag talade med jourhavande idiot för en kvart sedan. De sa att jag skulle gå och lägga mig.
- Du ser. Det finns så mycket gott i världen. Mycket att bygga på.
- Som dårhuset?
- Ja, det är det finaste vi har i relationerna mellan människor. Med dårhuset som norm har vi byggt världen och med hjälp av hibernalet kan de till och med bygga upp en helt ny karaktär till dig. De kan skräddarsy en medicinering som tar bort allt och vi får en sådan lycklig värld. Där det bara är att ta lite medicin om det kniper.
- Vad är en lycklig människa?
- Det är en som är välinställd på cipramil.
- Finns det inget annat?
- Jo det finns massor! Börja dagen med att lyssna på Morgonpasset i p3. Då får du en självgod frukost. En supernormal människa som vitsar till det och de är så putslustiga så du kan inte få en bättre början på dagen. Läs sedan tidningen. Hoppa över eländet och kulturen och läs nöjessidorna. Det är så lustigt och trevligt. Bry dig inte om neddragningarna på ena sidan och skandiadirektörerna på nästa. Läs istället om Fame factory och Bert Karlssons senaste åsikt, läs om Robinson, om Big Brother och allt det andra. Gå sedan till jobbet och tjäna dina 82 kronor i timmen. När du kommer hem så lyssna på Lantz i p3. Hon är perfekt. Aldrig att hon tar fel. Så kan du skratta åt allt. Ja, och sedan kan du ju ta din medicin, din cipramil.
- Walk a cipramile in my shoes!
- Precis! Precis så är Annica Lantz. På pricken! Du tar dig! Skratta åt eländet och glöm för guds skull inte bort att vara självgod.
- Men hur blir man det då?
- Börja med att lyssna på Spanarna i p3. De talar om allt. Ta in hur de talar och hur de beter sig. Efter det är det ingen konst att bli självgod. Ty det är de självgoda som skola segra.
- Men jag lyssnar mest på p1 och p2.
- Sluta med det! Du bara grubblar. Nej Annica Lantz. Hon är idealet. Hon hänger minsann inte läpp! Med henne har vi fått public service dit vi vill ha det. Vem vill lyssna på p2? När vi har Tomas Ledin. Nej, ta din cipramil och sätt dig framför teven. Och titta på allt trevligt som bjuds.
- Jag tror jag vet vad som är bra för Sverige.
- Vadå?
- Vi måste sätta igång och bygga dårhus. Insane factory. Det kan aldrig bli för mycket.
- Kom med något nytt. Det jobbet är redan gjort för länge sedan.
- Så jag behöver inte vara rädd att de kommer och hämta mig då?
- Nej! Vi är ju redan här. Slå på radion, slå på teven, slå upp Aftonbladet!
- Så de är redan här?
- Ja du tror väl inte kliniken stannar vid MAS eller Lillhagen? Den stannar inte ens vid Farmen. Naken-Janne är vår ambassadör. När han gör propellern så gör han den inte bara för sig själv. Han gör den för alla utslagna, för alla utstötta. Som tillsammans med honom kan lyfta, kan växa. Han gör den för alla som tjänar 82 spänn i timmen. Han gör den för oss. Han är den nya människan! Som tar tag i sitt liv och gör något. På så sätt blir han en förebild för oss alla. Att bygga dårskap är det finaste vi kan göra. Det är den enda vägen ty endast så når vi Mars. Endast så blir vi fria. Gamla och fria och fjällhöga på svamp och syra.
- Svamp och syra?
- Ja det är ju tillsammans med spriten det enda som blivit billigare. Snart i var mans mun. Hip hip hurra! Terminator 3 har blivit guvernör! I en fantastisk värld där allt är möjligt. Vi ska göra den så möjlig att den blir omöjlig.
- Om de inte kommer och hämtar mig. Vem ska hämta mig då?
- Det är ingen som kommer och hämtar dig. Du är ju klinikfärdig! Medicinskt färdigbehandlad. Ta din cipramil och sjung med i allsång på Skansen! Hurra, hurra! Die Butter ist alle!

Göran Wassby