Teater om kvinnors utsatthet

Gryningsteaterns uppsättning av Juli C. Hammargrens "Nora x 3" kallas en fortsättning. Trådar löper ut från den kända förlagan av Ibsen och blir här till en pjäs om tre kvinnor. Tre Noror uppträder på scenen samtidigt som ett pussel läggs. Ett pussel där varje bit till slut bildar en helhet.

Det handlar om kvinnors utsatthet. I kriget, som mammor, som forskare och sexualupplysare och som bagladys i vår tid. Vi tas med till Gustav III:s maskeradbal och till 1600-talets häxprocesser. Rosa Luxemburg, Isabella Duncan och Sara Soponzova är några kvinnor vari det bor varsin Nora. Det ser mörkt ut och det blir inte ljusare ju längre vi väntar. Livet är en strid, inte minst inbördes. Ständig utsatt försöker Isabella Duncan dansa sitt eget liv. Alltid är det något som avbryter henne och de andra Nororna. De lider av att inte bli förstådda. "Vi flydde om natten. Mat är en dröm. Kölden är bättre än att frysa ihjäl" är nyckelmeningar som upprepas för att visa på Norornas och därmed kvinnans utsatthet genom historien och ända in i vår tid.

Uppsättningen kännetecknas av smidighet och samstämmighet mellan de tre skådespelerskorna; Malin Brander, Cecile Ancarsvärd och Carolina Thelin. Tillsammans lägger de det pussel vars helhet vi i publiken kan skåda i juli C. Hammargrens regi. Ljud - och ljussättning står Marie Jönsson och Emma Andersson förtjänstfullt för. För röstimprovisationerna svarar Lindha Svantesson.

Göran Wassby